Rampasan kuasa tentera di Turki

Cubaan rampasan kuasa di Turki – apakah yg telah berlaku?

Tidak lama selepas keadaan makin pulih dari Brexit, perkara yg baru mengejutkan orang awam dan pasaran pertukaran asing, tentulah disebabkan oleh cubaan rampasan kuasa di Turki.

Attempted Turkey coup - what has happened and the foreign exchange market

Apakah yg berlaku?

Lewat pada petang Jumaat, tentera muncul di jalan Istanbul dan Ankara, tembakan dan letupan kedengaran, dan serangan di bangunan kerajaan bermula. Helikopter tentera pemberontak berterbangan di Ankara. Pemberontak menutup jambatan di Bosphorus.

Pemberontak mengumumkan satu pemerintahan tentera, perintah berkurung dan juga persediaan untuk mulanya satu perlembagaan baru. Tindakan mereka yg di bawah slogan, mempertahankan demokrasi dari dasar tidak liberal daripada Presiden Turki, Recep Erdogan.

Perdana Menteri telah mengumumkan cubaan rampasan kuasa tentera di televisyen. Presiden yang sedang bercuti, memanggil rakan-rakannya untuk keluar di jalan dan menghalang pemberontakan. Akibatnya, polis dan tindakan-tindakan orang awam rampasan kuasa telah dihalang pada waktu malam. Pemberontak tidak mempunyai sokongan orang ramai dan pada awal pagi Sabtu mereka mula meletakkan senjata mereka.

Pada hari Sabtu, polis menahan lebih kurang 1500 orang dan menyambung kawalan di semua pangkalan tentera serta di kemudahan-kemudahan utama yg lain.

Siapakah yg bertanggungjawab?

Kerajaan telah menuduh pendakwah Turki, Fethullah Gulen yang sekarang berada di Amerika Syarikat, yg telah menyebabkan pergolakan. Tetapi, beliau menafikan tuduhan dan mengutuk cubaan rampasan kuasa yg dilakukan.

Baru-baru ini, presiden politik Islam telah menyebabkan tentera tidak bersetuju, kerena mereka cuba untuk menyelamatkan negara sekular.

Negara sekular ialah satu bentuk kerajaan di mana kepercayaan keagamaan tidak menjejaskan penerimaan undang-undang dan dasar pihak berkuasa. Kepercayaan warganegara semua ialah mempunyai persamaan hak dan tugas. Pada masa itu, majoriti negara-negara Islam tidak menepati kriteria sekularisme.

Tetapi, dalam dua tahun lepas presiden selalu “mencuci” tentera, kami tidak bercakap tentang pembangkang adalah kesemuanya angkatan tentera, akan tetapi, berkenaan dengan konfrontasi beberapa kumpulan tertentu.

Menurut kerajaan, rampasan kuasa yg berlaku telah memberi satu sebab munasabah untuk membuat pembersihan tentera secara global dari semua penentang.

Apakah kesan-kesannya?

Berdasarkan laporan terbaru – terdapat kira-kira 290 maut, termasuk orang awam, 6000 telah ditahan, 2 nahas helikopter, yg telah memusnahkan bangunan parlimen di Ankara.
Untuk memastikan kawalan perintah, 1800 buah pasukan khas diubah kedudukan di Istanbul dan kawalan telah diperketatkan di jalan-jalan utama.

Pemimpin negara lain menyatakan kekecewaan tentang keadaan dan memberikan sokongan kepada pemerintah sekarang. Kebimbangan ini bukanlah sesuatu yg rasmi, sebagai tentera Turki, ianya adalah dasar angkatan tentera NATO, sebagai Negara kedua dalam pertubuhan. Pemimpin AS, UK, Jerman dan negara-negara lain memanggil warganegaranya supaya menghormati sistem demokratik di Turki, bertenang dan untuk mengelak daripada membuat perjalanan ke Turki. Beberapa syarikat penerbangan antarabangsa telah membatalkan penerbangan ke Turki.

Bagaimana pasaran tukaran matawang asing bertindak

Lira Turki telah melemah disebabkan oleh peristiwa-peristiwa di atas. Berdasarkan XE.com, LIra jatuh 145 mata dalam sekelip mata dalam pasangan matawang TRY/ EUR. Kemudian, mata wang Turki mengukuh sedikit, tetapi tidak kembali pada tempat awal.

How did the foreign exchange market respond Turkey coup tryeur

Pasangan matawang USD / TRY bertindak dengan kuat – satu penurunan kepada 166 pips, dan diikuti oleh satu keadaan yg reda di hujung minggu dan pertumbuhan kepada tahap 0.33828.

How did the foreign exchange market respond Turkey coup tryusd

Keadaan di Turki, bersama dengan kejadian-kejadian lain beberapa minggu yang lepas, menunjukkan krisis geopolitik lazim dan ketidakstabilan global. Ianya tidak dapat diduga dan analisis fundamental sangat tidak dapat dijangka dan meningkatkan risiko di pasaran.

Hati-hati!