Analisis pasangan mata wang GBP/USD

Ringkasan:

  • Brexit terus memberi tekanan kepada mata wang paun;
  • aktiviti perniagaan menyokong mata wang British. Data “Commitments of Traders” menunjukkan penurunan kedudukan singkat;
  • zon permintaan 1.2570-1.2650 menjejaskan imbangan kuasa dalam pasangan mata wang GBP/USD.

Latar belakang berita

Pada dua bulan yang lalu, mata wang paun telah mengukuhkan kedudukannya dengan ketara berbanding dolar AS. Salah satu sebab asas bagi pertumbuhan pasangan mata wang GBP/USD adalah disebabkan komen Setiausaha Negara David Davi mengenai keinginan UK untuk keluar daripada Kesatuan Eropah. Dalam laporan terbarunya di Parlimen, beliau mengatakan Great Britain boleh memastikan akses ke pasaran Kesatuan Eropah jika negara itu membayarnya.

Jeroen Dijsselbloem, pengerusi Eurogroup berkata perkara itu boleh menyelesaikan isu akses UK ke pasaran EU dengan berkesan. Pada masa yang sama, ketua Eurogroup itu berkata dalam keadaan politik semasa, kehadiran UK dalam pasaran tunggal EU akan menjadi lebih kompleks dan mahal.

Harus diperhatikan bahawa pada tahun lepas, jumlah bersih sumbangan British kepada ekonomi EU adalah melebihi 8.5 bilion paun, satu jumlah yang mengukuhkan kedudukan negara itu dalam perkara ini. Pelaburan EU kepada UK adalah sebanyak 4.5 bilion paun. Pada masa yang sama, Britain telah memperuntukkan lebih daripada 13 bilion paun untuk menyokong ekonomi EU.

Prospek Brexit menyokong permintaan paun. Pada masa ini, perhatian ahli pasaran mata wang bertumpu kepada mesyuarat Mahkamah Agung UK yang akan mempertimbangkan tuntutan rayuan kerajaan negara terhadap Mahkamah Tinggi di London. Keputusan dijangka akan dibuat dalam pertengahan bulan Januari.

brexit uk eu pound

Perlu diingat semula bahawa Mahkamah Tinggi di London telah memberi Parlimen lebih kuasa berbanding yang diberikan oleh “prerogatif diraja”. Perbahasan utama para peguam yang mewakili kepentingan kerajaan UK ialah dengan “prerogatif diraja”, kerajaan boleh menetapkan tarikh dengan bebas untuk keluar daripada EU.

Jika Mahkamah Agung menyokong keputusan Mahkamah Tinggi di London, Perdana Menteri British Theresa May mungkin menghadapi kesukaran dengan pelaksanaan Artikel 50 Lisbon Treaty pada akhir suku pertama tahun 2017. Menurut artikel ini, kerajaan UK boleh memulakan proses untuk keluar daripada EU dengan kuasanya sendiri. Jika perkara itu berlaku, ia boleh melambatkan Brexit. Peruntukan Artikel 50 hanya boleh digunakan pada suku kedua tahun 2017.

Kerajaan British masih mempunyai pertikaian tentang beberapa isu Brexit. Salah satu syarat untuk akses ke pasaran tunggal EU adalah pergerakan bebas penduduk. Menurut data saluran Sky News, Menteri Luar UK Boris Johnson berkata yang beliau menyokong kebebasan pergerakan, tetapi ia bukanlah kedudukan seluruh kerajaan.

Analisis asas

Data terkini mengenai aktiviti perniagaan UK meningkatkan permintaan paun dengan ketara. Pada bulan November, “indeks aktiviti perniagaan dalam sektor pembinaan negara” meningkat dan berjumlah 52.8, mengatasi jangkaan pasaran 52.2. Aktiviti perniagaan dalam sektor perkhidmatan mempunyai dinamik yang optimistik. Indeksnya adalah 55.2 jika dibandingkan dengan nilai sebelum ini pada tahap 54.5. Pada masa yang sama, data mengenai sektor pembuatan negara adalah lemah dan menurun sebanyak 1.5% berbanding dengan tempoh sebelumnya.

analisis asas

Kami mencadangkan agar perhatian diberikan kepada suapan berita mengenai ekonomi UK pada bulan Disember tahun ini:

  • perubahan bilangan permohonan untuk faedah pengangguran pada 14 Disember (11:30 GMT + 2:00);
  • jualan runcit, pada 15 Disember (11:30 GMT + 2:00);
  • keputusan Bank England mengenai kadar faedah, pada 15 Disember (14:00 GMT + 2:00);
  • data KDNK negara, pada 22 Disember;
  • jumlah jualan runcit, pada 15 Disember (11:30 GMT + 2:00).

Peristiwa-peristiwa ini boleh memberi kesan ketara kepada dinamik dan ketidakstabilan dalam pasaran.

Data “Commitments of Traders” menunjukkan bahawa spekulator besar telah menutup kedudukan singkat pada dua bulan yang lalu. Pada awal bulan Oktober, para pemain utama telah membuka 154 332 kontrak untuk kedudukan singkat. Laporan terkini menunjukkan bahawa penurunan kedudukan singkat adalah lebih daripada 16% – sehingga 128 941 kontrak. Kedudukan singkat yang bersih menunjukkan nilai minimum dalam dua bulan yang lepas.

Analisis teknikal

Peringkat utama:

Peringkat Sokongan: 1.2500, 1.2335, 1.2165
Peringkat rintangan: 1.2770

Pada pertengahan bulan Oktober, pasangan mata wang GBP/USD telah menetapkan peringkat sokongan yang kukuh 1.2165, yang mana menyebabkan pembangunan suasana “bull”. Dalam tempoh ini, pertumbuhan sebut harga mata wang British telah melebihi 600 mata. Sejak awal bulan ini, terdapat pembetulan dalam pasangan mata wang GBP/USD. Kini corak teknikal instrumen perdagangan adalah samar-samar: harga telah ditetapkan antara 50 MA dan 200 MA, iaitu sokongan dinamik dan peringkat rintangan yang sangat kuat; histogram MACD telah bergerak ke zon negatif dan terus menurun. Kami mencadangkan untuk mencari kemasukan dari peringkat utama.

gbp-usd-analisis

Sesi perdagangan terakhir pasangan mata wang GBP/USD mencuba zon permintaan 1.2570-1.2650. Jika harga kekal di zon ini dan pengesahan tambahan berlaku dalam jangka masa yang lebih kecil (gambar rajah analisis teknikal, corak Price Action), gaya menaik yang berterusan mungkin berlaku. Potensi pergerakan adalah kepada 1.2800-1.2900.

Alternatif lain mungkin adalah perkembangan suasana “bearish” pada GBP/USD. Jika harga ditetapkan di bawah 1.2500, kita mungkin melihat penjualan yang agak agresif ke peringkat sokongan yang terdekat: 1.2335 dan 1.2165.